Schoenadvies/aangepaste schoen

Afwikkelen van de voet

Door een schoen te dragen met een stijve zool en een afgeronde neus, bewegen de sesambeentjes minder mee tijdens het lopen. Er zijn ‘normale’ schoenen te koop waarbij de neus naar boven is afgerond.

Schoen met voorvoetafwikkeling

Kies bij pijnlijke sesambeentjes een zachte (maar niet buigzame) zool met voldoende demping. Wanneer een normale schoen onvoldoende helpt kunt u ook uw eigen schoenen laten aanpassen met een zogenaamde afwikkelbalk. Hiermee kunt u de voet afwikkelen zonder dat u de zool en daarmee uw tenen hoeft te buigen. Dit kan de pijn erg verminderen en biedt een beschadigd gewrichtskapsel de gelegenheid om te genezen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelbalk onder al uw schoenen aangebracht moet worden.


Schoenaanpassing de afwikkelbalk. Links de schoen voor de aanpassing, rechts de schoen met de afwikkelbalk.

Niet iedereen wordt pijnvrij met een aangepaste schoen. Dit heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing te weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.