Verwijderen sesambeentje

Veel complicaties

Zo’n 30 a 40 jaar geleden werden pijnlijke sesambeentjes vaak operatief verwijderd. Deze operaties gaven helaas veel complicaties. Het is daarom niet aan te raden om een sesambeentje te laten verwijderen, slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zal deze operatie een gunstig effect hebben!

Als er één sesambeentje verwijderd wordt, kan dat erg pijnlijke overbelasting op het andere sesambeentje veroorzaken. Als het buitenste sesambeentje wordt weggehaald, kan de grote teen naar buiten draaien (hallux varus) en als het binnenste sesambeentje wordt weggehaald, kan de grote teen naar binnen draaien (hallux valgus).

Wanneer beide sesambeentjes worden weggehaald, kan de grote teen omhoog gaan staan, met nog steeds een pijnlijk punt onder de bal van de voet.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.