Breuk die niet geneest

Operatief herstellen van de breuk

Niet alle sesambeentjes die ‘gebroken’ lijken op een röntgenfoto zijn ook echt gebroken. Sommige sesambeentjes bestaan al sinds de geboorte uit twee of meerdere stukken. Dit heet een 'bi-partite' sesambeentje. Dat hoeft op zich helemaal geen pijn te doen. Een sesambeentje is pas echt gebroken als dit op een röntgenfoto zichtbaar is én er een acuut moment (trauma) geweest is.



Dit is een voorbeeld van sesambeentjes die sinds de geboorte allebei uit twee delen bestaan. Ze zien er op de röntgenfoto uit als breuken, maar zijn dat niet.

Bij een breuk van het sesambeentje die ondanks alle niet-operatieve maatregelen niet binnen een half jaar geneest, en waarbij de grote teen minder goed werkt, kan een operatie worden overwogen. Afhankelijk van het soort breuk kan geprobeerd worden de breuk te herstellen, of (een deel van) het sesambeentje te verwijderen.

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.