Breuk die niet geneest

Operatief herstellen van de breuk

Niet alle sesambeentjes die ‘gebroken’ lijken op een röntgenfoto zijn ook echt gebroken. Sommige sesambeentjes bestaan al sinds de geboorte uit twee of meerdere stukken. Dit heet een 'bi-partite' sesambeentje. Dat hoeft op zich helemaal geen pijn te doen. Een sesambeentje is pas echt gebroken als dit op een röntgenfoto zichtbaar is én er een acuut moment (trauma) geweest is.Dit is een voorbeeld van sesambeentjes die sinds de geboorte allebei uit twee delen bestaan. Ze zien er op de röntgenfoto uit als breuken, maar zijn dat niet.

Bij een breuk van het sesambeentje die ondanks alle niet-operatieve maatregelen niet binnen een half jaar geneest, en waarbij de grote teen minder goed werkt, kan een operatie worden overwogen. Afhankelijk van het soort breuk kan geprobeerd worden de breuk te herstellen, of (een deel van) het sesambeentje te verwijderen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.