Schoenadvies

Help de voet bij het afwikkelen

Bij elke stap bewegen de gewrichten in uw voet. Bij artrose in het talo-naviculaire gewricht doet dit pijn. Er zijn gewone schoenen te koop die u helpen bij de afwikkeling zodat uw voet minder pijnlijke bewegingen hoeft te maken. Dit zijn schoenen waarbij zowel de hak als het neusgedeelte van de zool wat meer omhoog staat, een zogenaamde afrolschoen. De zool moet dik en redelijk stijf zijn en onder de hiel dikker dan onder de voorvoet.

Afrolschoen

Let op dat het materiaal van de zool niet te zacht of te verend is. Dit zorgt er namelijk voor dat de schoen instabiel wordt, waardoor klachten juist toe kunnen nemen en het gevaar om te vallen toeneemt.

Als voorbeeld kunt u denken aan het schoentype ‘Mephisto Sano’. In schoenenwinkels die lid zijn van de Podolinéa-groep kunt u advies krijgen over alle soorten schoenen met een afwikkelcompensatie.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.