Complicaties

Niet altijd te vermijden

Hier zijn enkele mogelijke complicaties die kunnen optreden na de operatie:

  • Pijn: Het is normaal dat de enkel/voet na de operatie pijnlijk is, maar ernstige pijn kan optreden als gevolg van te strak gips, wat de voet kan afknellen, of als de patiënt te vroeg probeert op de voet te staan. Als er enkele dagen na de operatie pijn ontstaat, kan dit wijzen op een infectie*.
  • Vertraagde wondgenezing en wondinfectie*: Het genezingsproces van de wond kan vertraagd zijn en er kan een infectie optreden.
  • Het niet vastgroeien van de botten (pseudartrose)*: In sommige gevallen kunnen de botten niet goed aan elkaar groeien, wat pseudartrose wordt genoemd. In dergelijke gevallen is vaak een nieuwe operatie nodig.
  • Een suboptimale stand van de achtervoet: Het is mogelijk dat de stand van de achtervoet niet optimaal is na de operatie.
  • Trombose*: Trombose treedt op wanneer er een bloedstolsel ontstaat en vast komt te zitten in een klein bloedvat, waardoor de bloedtoevoer wordt belemmerd. Dit kan leiden tot zwelling en pijn in het betreffende lichaamsdeel, zoals het been. Trombose kan ernstige gevolgen hebben als het stolsel vast komt te zitten in de longen, het hart of de hersenen. Om het risico op trombose te verkleinen, worden er tijdens de periode van gips anti-trombose prikjes voorgeschreven.
  • Diepe infectie*: Een infectie die het bot aantast. In dat geval is een nieuwe operatie noodzakelijk.
  • Veranderd gevoel in de huid rondom de wond: Meestal is dit een tijdelijk verschijnsel. In sommige gevallen kan het 1-2 jaar duren voordat het gevoel weer normaal is. Zeer zelden kan er blijvende schade aan de zenuwen optreden.

* Dit betekent dat het risico op deze complicaties aanzienlijk groter is bij patiënten die roken.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.