Hoe ontstaat artrose in het talo-naviculaire gewricht?

De belangrijkste oorzaken uitgelicht

Letsel

Artrose kan ontstaan door een ongeluk met de voet waarbij u bijvoorbeeld uw enkel, hielbeen of het sprongbeen breekt, of wanneer u uw enkel meerdere malen verstuikt. De kraakbeenschade kan tegelijk met de breuk of verstuiking ontstaan maar het kan ook zijn dat het kraakbeen pas later beschadigt, als gevolg van de breuk of verstuiking. Door de breuk of verstuiking kan het gewricht instabiel worden en anders gaan bewegen. Hierdoor slijt het kraakbeen extra snel. Dit heet posttraumatische artrose en kan jaren na de breuk alsnog optreden.

Afwijkende stand van de voet

Bij een (ernstige) standafwijking van de achtervoet kan ook slijtage ontstaan, bijvoorbeeld bij een ernstige platvoet of holvoet. Hierdoor wordt het gewricht langdurig aan één kant extra belast.

Vergroeiing

Soms is sprake van een aangeboren vergroeiing in de voet. Ongeveer 1 op de 20 mensen wordt geboren met zo'n vergroeiing. Door deze vergroeiing kan artrose in de gewrichten rond de enkel ontstaan.

Ontsteking

Een chronische (steriele) ontsteking van het gewricht, zoals bij reumatoïde artritis (reuma), kan het kraakbeen aantasten. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Vaak worden de gewrichten in beide voeten aangetast en ontwikkelen ook andere gewrichten artrose.

Onbekende oorzaak

De kraakbeen laag van het gewricht kan ook door onbekende oorzaak slijten. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder. De laag met kraakbeen op het botuiteinde wordt geleidelijk dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. De aanleg om artrose te krijgen is vaak erfelijk bepaald.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.