Minimaal invasieve chirurgie

Wat is minimaal invasieve chirurgie?

In alle takken van de chirurgie is men altijd op zoek naar steeds minder invasieve technieken: technieken waarbij de chirurg zo min mogelijk weefsel kapot hoeft te maken. Bij deze minimaal invasieve technieken opereert de operateur door een klein gaatje in de huid. Deze manier van opereren staat ook wel bekend als kijkoperatie of percutane chirurgie (percutaan betekent: door de huid).

Kleine instrumentjes, grote mogelijkheden

In de loop van de tijd zijn allerlei heel kleine instrumentjes ontwikkeld waarmee de chirurg door het gaatje in de huid niet alleen het gewricht kan beoordelen maar zelfs hele operaties kan verrichten. Met allerlei tangetjes en een soort slijptolletje (shaver) of freesje kan de chirurg zelfs botjes breken of stukjes bot verwijderen door een klein gaatje in de huid.

Instrumenten die gebruikt worden bij percutane chirurgie

Instrumenten die gebruikt worden bij percutane chirurgie

Hoe weet de chirurg wat hij doet?

Om zonder de huid te openen toch genoeg te kunnen zien om te opereren, gebruikt de chirurg hulpmiddelen. Bij een kijkoperatie brengt de specialist door het gaatje in de huid een cameraatje (de artroscoop) naar binnen. De beelden worden op een beeldscherm vergroot weergegeven. Zo kan de chirurg de plek van de aandoening, bijvoorbeeld het gewricht, goed beoordelen zonder dat hij hiervoor een ingrijpende operatie hoeft te doen.

Sommige minimaal invasieve operaties kunnen niet met een camera worden uitgevoerd, dan wordt gebruik gemaakt van röntgen doorlichting. De chirurg controleert dan tijdens de operatie door middel van een röntgenfoto of de correctie juist wordt uitgevoerd.

Snel herstel

Het voordeel van de minimaal invasieve techniek is dat de chirurg een veel kleiner sneetje hoeft te maken dan bij de traditionele ‘open’ techniek. Hierdoor beschadigt minder weefsel (bijvoorbeeld spieren en pezen) en kan de patiënt sneller herstellen.

Minimaal invasieve chirurgie in de Bergman kliniek (locatie Naarden)

In de Bergman kliniek (locatie Naarden) wordt bij sommige operaties de minimaal invasieve chirurgie toegepast. Bijvoorbeeld bij bepaalde enkelklachten of bij hamertenen of pijn onder de bal van de voet.

Minimaal invasief, niet altijd geschikt!

Bij de Bergman kliniek (locatie Naarden) kiezen we ook bewust om bij sommige operaties GEEN minimaal invasieve chirurgie toe te passen, terwijl dezelfde klacht in het buitenland wel met minimaal invasieve chirurgie wordt behandeld. Dit is het geval bij de hallux valgus operatie. De reden dat wij bij deze operatie voor de open techniek kiezen, is omdat er veel risico’s kleven aan de minimaal invasieve operatie van een hallux valgus. Bovendien is het nog niet wetenschappelijk aangetoond dat de minimaal invasieve techniek bij hallux valgus op de lange termijn goede resultaten oplevert. Hierover kunt u meer lezen in de Richtlijn hallux valgus van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (2015)

De ziektekostenverzekeringen hebben derhalve ook besloten deze operatietechniek niet meer te vergoeden. Hierover kunt u meer lezen in de uitspraak van het College van zorgverzekeringen (2011).

Selecteer een minimaal invasieve operatie

Lees hieronder meer over de verschillende minimaal invasieve operaties die in de Bergman kliniek (locatie Naarden) worden toegepast:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.