Minimaal invasieve chirurgie

Wat is minimaal invasieve chirurgie?

In alle takken van de chirurgie is men altijd op zoek naar steeds minder invasieve technieken: technieken waarbij de chirurg zo min mogelijk weefsel kapot hoeft te maken. Bij deze minimaal invasieve technieken opereert de operateur door een klein gaatje in de huid. Deze manier van opereren staat ook wel bekend als kijkoperatie of percutane chirurgie (percutaan betekent: door de huid).

Kleine instrumentjes, grote mogelijkheden

In de loop van de tijd zijn allerlei heel kleine instrumentjes ontwikkeld waarmee de chirurg door het gaatje in de huid niet alleen het gewricht kan beoordelen maar zelfs hele operaties kan verrichten. Met allerlei tangetjes en een soort slijptolletje (shaver) of freesje kan de chirurg zelfs botjes breken of stukjes bot verwijderen door een klein gaatje in de huid.

Instrumenten die gebruikt worden bij percutane chirurgie

Instrumenten die gebruikt worden bij percutane chirurgie

Hoe weet de chirurg wat hij doet?

Om zonder de huid te openen toch genoeg te kunnen zien om te opereren, gebruikt de chirurg hulpmiddelen. Bij een kijkoperatie brengt de specialist door het gaatje in de huid een cameraatje (de artroscoop) naar binnen. De beelden worden op een beeldscherm vergroot weergegeven. Zo kan de chirurg de plek van de aandoening, bijvoorbeeld het gewricht, goed beoordelen zonder dat hij hiervoor een ingrijpende operatie hoeft te doen.

Sommige minimaal invasieve operaties kunnen niet met een camera worden uitgevoerd, dan wordt gebruik gemaakt van röntgen doorlichting. De chirurg controleert dan tijdens de operatie door middel van een röntgenfoto of de correctie juist wordt uitgevoerd.

Snel herstel

Het voordeel van de minimaal invasieve techniek is dat de chirurg een veel kleiner sneetje hoeft te maken dan bij de traditionele ‘open’ techniek. Hierdoor beschadigt minder weefsel (bijvoorbeeld spieren en pezen) en kan de patiënt sneller herstellen.

Minimaal invasieve chirurgie in de kliniek (Xpert Clinics)

In de kliniek (Xpert Clinics) wordt bij sommige operaties de minimaal invasieve chirurgie toegepast. Bijvoorbeeld bij bepaalde enkelklachten of bij hamertenen of pijn onder de bal van de voet.

Minimaal invasief, niet altijd geschikt!

Bij de kliniek (Xpert Clinics) kiezen we ook bewust om bij sommige operaties GEEN minimaal invasieve chirurgie toe te passen, terwijl dezelfde klacht in het buitenland wel met minimaal invasieve chirurgie wordt behandeld. Dit is het geval bij de hallux valgus operatie. De reden dat wij bij deze operatie voor de open techniek kiezen, is omdat er veel risico’s kleven aan de minimaal invasieve operatie van een hallux valgus. Bovendien is het nog niet wetenschappelijk aangetoond dat de minimaal invasieve techniek bij hallux valgus op de lange termijn goede resultaten oplevert. Hierover kunt u meer lezen in de Richtlijn hallux valgus van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (2015)

De ziektekostenverzekeringen hebben derhalve ook besloten deze operatietechniek niet meer te vergoeden. Hierover kunt u meer lezen in de uitspraak van het College van zorgverzekeringen (2011).

Selecteer een minimaal invasieve operatie

Lees hieronder meer over de verschillende minimaal invasieve operaties die in de kliniek (Xpert Clinics) worden toegepast:

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Esther

    Pijnvrij lopen en een prachtig resultaat. De operatie viel me enorm mee en ik ben ontzettend blij met het herstel.

  • Ervaring van Marianne Heijnen-Tielemans

    Na twee operaties loop ik weer hard en heb ik zonder moeite de 40 km van de 4Daagse gelopen – pijnvrij en vol trots!

  • Ervaring van Wendy

    Geweldig ontvangen en verzorgd, totaal geen pijn gehad. Nu dolgelukkig met het resultaat!

  • Ervaring van Hilde

    Weinig pijn, goede zorg en duidelijke begeleiding. Na een paar weken alweer mobieler en blij met het resultaat!

  • Ervaring van Wilma

    Zeer tevreden over de operatie en zorg. Het verschil met eerdere behandeling elders was opvallend groot – in positieve zin.

  • Ervaring van W. van Huisstede

    Bij binnenkomst voelde ik me meteen op mijn gemak. Perfect behandeld en verzorgd – zelfs een dagopname voelt als thuiskomen.

  • Ervaring van Elwin

    Na jaren pijn werd eindelijk de oorzaak gevonden. De operatie was succesvol en mijn enkelklachten zijn zo goed als verdwenen.

  • Ervaring van Shirley

    Na meerdere operaties zie ik eindelijk duidelijk verschil. Ik ben nu al blij en kijk uit naar weer lopen op mijn hele voet.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen