Misverstanden over minimaal invasieve chirurgie bij hallux valgus

Voordelen overbelicht

U kunt in allerlei informatie overtuigende voordelen lezen van de minimaal invasieve operatiemethode van een hallux valgus. Maar: Let op! Niet alle argumenten zijn zo voordelig als ze lijken:

“Littekens zijn kleiner en worden uiteindelijk nagenoeg onzichtbaar.”

Dit klopt over het algemeen. Maar de voordelen ten opzichte van de open techniek zijn vaak niet groot. De littekens van de klassieke (open) techniek zijn meestal ook niet erg zichtbaar. Bovendien zijn voeten vaak bedekt door sokken of schoenen.

Voorbeeld van een litteken van een open hallux valgus correctie

Voorbeeld van een litteken van een open hallux valgus correctie

“Een minimaal invasieve operatie geeft minder postoperatieve pijn.”

Of een bot nu minimaal invasief of via de open techniek wordt doorgezaagd, als een bot gebroken wordt kan dat pijn doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede manieren om de pijn na de operatie te bestrijden en is ook pijn bij klassieke ingrepen niet meer gebruikelijk.

“U heeft geen gips nodig.”

In de Bergman kliniek (locatie Naarden) krijgt u na de open methode ook geen gips.

“Bij de minimaal invasieve operatie heb ik minder kans op infectie.”

Daar zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor. Maar let op: indien er een infectie ontstaat bij een minimaal invasieve hallux valgus operatie waarbij botten zijn doorgezaagd en deze niet zijn vastgezet, dan kunnen de complicaties wel veel ernstiger zijn.

“Na een minimaal invasieve operatie mag ik direct lopen met krukken.”

In de Bergman kliniek (locatie Naarden) mag u na de open methode ook direct lopen met krukken.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.