Minimaal invasieve chirurgie in de voorvoet

Verbeteren stand van de middenvoetsbeentjes

Soms wordt voorvoetpijn veroorzaakt door een aparte stand van de middelste middenvoetsbeentjes. Met een operatie kunnen de middenvoetsbeentjes in een andere stand gezet worden. De middenvoetsbeentjes worden dan gebroken en bijvoorbeeld enkele millimeters ingekort of iets omhoog geplaatst. De breuk wordt meestal direct vastgezet met een schroefje.

Soms kan deze operatie via de minimaal invasieve methode uitgevoerd worden. De middenvoetsbeentjes worden dan via kleine kijkgaatjes gebroken. In tegenstelling tot de open methode wordt bij de minimaal invasieve methode het breukje niet vastgezet. Deze methode heet Distal Metatarsal Mini-invasive Osteotomy (DMMO).

Het idee bij deze techniek is dat de patiënt na de operatie direct op de gebroken middenvoetsbeentjes gaat staan, en dat deze vastgroeien in de stand waarin de patiënt ze gebruikt. Het belasten van de voet direct na de operatie is minder pijnlijk dan het lijkt. U gebruikt hierbij een revalidatie schoen.

Het nadeel van deze techniek is dat de chirurg minder invloed heeft op hoe de middenvoetsbeentjes uiteindelijk staan. Het voordeel is dat de gewrichten minder stijf worden dan bij een open chirurgische techniek.

DMMO wordt soms ook toegepast bij teen gewrichten die uit de kom zijn geraakt.

Over veranderen stand middenvoetsbeentjes

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.