Herstellen na een kijkoperatie van de enkel

Praktische tips voor na de operatie

Lees hieronder een aantal praktische tips om goed te herstellen na een kijkoperatie van de enkel:

Koelen

Om tijdens de operatie beter in het gewricht te kunnen kijken, brengt de operateur vocht in de enkel. Door dit vocht is de enkel vlak na de operatie dik. Koelen met een ijspakking helpt tegen de zwelling maar ook tegen de pijn. We raden u aan een ijspakking in huis te hebben voordat u geopereerd wordt.

Drukverband

Na de operatie worden de sneetjes geplakt en wordt er een drukverband aangelegd, behalve wanneer uw enkel is vastgezet, dan krijgt u gips. Het drukverband dient u zelf na 48 uur te verwijderen. Daarna gebruikt u een steunkous om de enkel, deze krijgt u mee na de operatie.

Bewegen en oefenen

Vlak na de operatie krijgt u van de fysiotherapeut instructies of u de enkel mag belasten, en hoeveel. Meestal mag u de enkel belasten op geleide van de pijn. Maar er zijn afhankelijk van wat er tijdens de operatie gedaan is uitzonderingen, dus let goed op de instructies die u na de operatie krijgt. Het is verstandig om van tevoren een paar krukken te huren en het lopen hiermee al te oefenen.

Indien de enkel niet is vastgezet tijdens de operatie, is het goed om snel na de operatie te beginnen met het bewegen van de enkel. Al in het verband mag u rondjes draaien met de enkel. Probeer ook uw tenen te bewegen. U mag met uw hand de grote teen naar u toe bewegen.

Controle

Ongeveer twee weken na ontslag uit de kliniek, komt u op de poli terug. Er wordt dan gekeken hoe uw enkel herstelt. Afhankelijk van de zwelling van de enkel, mag u de enkel meer gaan belasten.

Vanaf de vijfde dag na de operatie begint u met fysiotherapie. Indien u geopereerd bent voor een te strakke buigpees van de grote teen, dient u de hieronder beschreven oefeningen te doen.

Bekijk de rekoefeningen

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.