Minimaal invasieve chirurgie bij hamertenen

Verlengen van de peesjes en rechtzetten botten

Soms is het mogelijk een hamerteen of klauwteen via heel kleine gaatjes (2 a 3 mm) in de huid te opereren. Dit heet minimaal invasieve chirurgie. Het is een nieuwe techniek die in de Bergman kliniek (locatie Naarden) regelmatig wordt toegepast. Het voordeel van minimaal invasieve chirurgie is dat een grote wond niet nodig is, hierdoor herstelt u sneller. Daarnaast is het met minimaal invasieve chirurgie mogelijk om heel ernstige deformiteiten van de tenen op een veilige manier te corrigeren. Dit gaat met deze techniek gemakkelijker dan met de meest gebruikelijker 'open' chirurgie technieken. Bij een lichte kromstand van de tenen is deze techniek wat minder geschikt.

Afhankelijk van uw leeftijd en de stand van uw teen kunnen de buig- en strekpeesjes van uw teen worden verlengd. Dit kan met minimaal invasieve chirurgie. Met langere peesjes kan de kromgetrokken teen zich weer strekken.

De buig- en strekpezen worden verlengd

Soms is het ook nodig om het botje van het eerste of tweede teenkootje te breken en recht te zetten. Het bot herstelt zich dan weer in de rechte stand. Dit breken van het botje gebeurt met een piepklein freesje via een klein gaatje in de huid.

De teenkootjes worden met een speciaal freesje gebroken

Na de operatie krijgt u gedurende twee weken een ondersteunend verband om de teen in de juiste stand te houden. Daarna wordt nog tot zes weken na de operatie de teen in de goede stand getapet. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van stadsafwijkingen van de tenen die goed te behandelen zijn met de minimaal invasieve techniek.

Voet voor de operatie. De middelste teen staat omhoog. Dezelfde voet 6 weken na de operatie aan de middelste teen (via minimaal invasieve techniek). Dezelfde voet 5 maanden na de operatie.
Voet voor de operatie. De middelste teen staat omhoog.
Dezelfde voet 6 weken na de operatie aan de middelste teen (via minimaal invasieve techniek).
Dezelfde voet 5 maanden na de operatie.
Ernstige hamertenen voor de operatie. U ziet een litteken bij de 4de teen (ringteen) van een eerdere operatie elders. Dezelfde voet 6 weken na minimaal invasieve hamerteencorrecties van alle tenen. Doordat vroeger een steungevend botje was verwijderd, is 6 jaar later de correctie deels verloren. Patiente was nog steeds blij met het resultaat.
Ernstige hamertenen voor de operatie. U ziet een litteken bij de 4de teen (ringteen) van een eerdere operatie elders.
Dezelfde voet 6 weken na minimaal invasieve hamerteencorrecties van alle tenen.
Doordat vroeger een steungevend botje was verwijderd, is 6 jaar later de correctie deels verloren. Patiente was nog steeds blij met het resultaat.
Voet voor de operatie. De middelste tenen zijn krom en staan omhoog. Voet voor de operatie. De middelste tenen zijn krom en staan omhoog. Dezelfde voet 6 weken na de operatie aan de middelste tenen (via minimaal invasieve techniek).
Voet voor de operatie. De middelste tenen zijn krom en staan omhoog.
Voet voor de operatie. De middelste tenen zijn krom en staan omhoog.
Dezelfde voet 6 weken na de operatie aan de middelste tenen (via minimaal invasieve techniek).

Hier ziet u de voet voor de operatie, en 1 jaar na de operatie. De patient was nog niet helemaal klachtenvrij, omdat de vierde teen (naast de kleine teen) toch nog wat onder de middelste teen stak. Ook voelde de kleine tenen nog wat stijf aan. Bij een dergelijke afwijking is het wel mogelijk door een operatie de voet veel beter in een schoen te laten passen, maar de tenen zullen nooit een helemaal 'natuurlijke' functie kunnen krijgen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.