Verdoving

Pijnstilling tijdens en na de operatie

Wat voor soort verdoving u tijdens de operatie krijgt, hangt af van de soort operatie. In overleg met u wordt gekozen welke verdoving het beste is voor uw situatie. Dit kan een totale verdoving (narcose), een ruggenprik of een plaatselijke verdoving zijn. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen. Wanneer een ruggenprik met u is afgesproken, kunt u naar eigen meegebrachte muziek luisteren.

Operaties aan voet en enkel kunnen erg pijnlijk zijn. In de Bergman kliniek (locatie Naarden) krijgt u na de operatie een zenuwblokkade rond de enkel, zodat u de eerste uren na de operatie zo min mogelijk pijn zult ervaren. Daarnaast wordt de pas geopereerde voet gekoeld met een speciale koelschoen, om te voorkomen dat de voet teveel gaat zwellen. Ook krijgt u een combinatie van krachtige pijnstillers voorgeschreven. Die pijnstillers moet u op vaste tijdstippen innemen, ook al heeft u (nog) geen pijn.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.