De dag voor de operatie

Wat u wel en niet moet doen voor de operatie

Wij raden u sterk af om de avond of ochtend voor de operatie de benen te scheren. De kleine wondjes die bij het scheren kunnen ontstaan, kunnen voor een infectie zorgen bij de operatie.

Wij verzoeken u vriendelijk om geen bodylotion of andere huidverzorgingsproducten op de benen en voeten te smeren, omdat uw voeten hierdoor moeilijk te desinfecteren zijn. Eventuele nagellak op de teennagels moet worden verwijderd. Neem voor de operatie een voetenbadje, zodat ook het vuil onder de teennagels goed is losgeweekt en verwijderd.

Eet- en drinkbeleid

Het is belangrijk dat u voor de operatie een lege maag heeft. Tot 6 uur voor de operatie mag u alles nog eten. Vanaf 6 uur van tevoren mag u niet meer eten, wel mag u tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistoffen drinken, bijvoorbeeld zwarte koffie of thee (dus zonder melk), en vruchtensappen zonder vruchtvlees. Jus d’orange heeft vruchtvlees en mag dus niet gedronken worden. Dit geldt ook voor melkproducten!

Door een lege maag te hebben, voorkomt u dat, wanneer u tijdens de operatie onder narcose bent, de inhoud van de maag in de luchtpijp en de longen terechtkomt. Ook als u een ruggenprik krijgt, gelden deze maatregelen. Als de ruggenprik namelijk niet voldoende pijnstilling geeft, moet de anesthesist de mogelijkheid hebben u alsnog onder narcose te brengen. U krijgt van ons te voren te horen vanaf welk tijdstip u nuchter dient te zijn. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt, anders kan de ingreep misschien niet doorgaan!

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.