Het plannen van de operatie

Regel hulp voor na de operatie

Omdat het herstel lang duurt, is het belangrijk de operatie goed te plannen. Indien u belangrijke verplichtingen heeft, of een vakantie heeft geboekt, dan is het verstandig om niet in de maanden voorafgaand een voetoperatie te plannen. Bij de Bergman kliniek (locatie Naarden) kunt u uw operatie maximaal 3 maanden vooruit inplannen.

Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd ná de operatie. Na sommige operaties zult u een tijd niet kunnen werken. Breng uw werkgever hier op tijd van op de hoogte.

De eerste weken na een voetoperatie bent u meestal afhankelijk van andermans zorg. U kunt niet koken, wassen, strijken of boodschappen doen. De eerste twee weken zit u op de bank met uw been omhoog. Bij wat uitgebreidere ingrepen kunt u vaak weken tot maanden geen auto rijden, met name als het rechterbeen geopereerd is en u geen beschikking heeft over een automaat.

U zult dus van te voren moeten organiseren dat iemand u met de essentiële dagelijkse taken helpen kan, zoals schoonmaken, boodschappen doen en het bereiden van maaltijden. Organiseer eventueel zorg voor uw kinderen en/of huisdieren. Indien u klachten heeft aan de armen of schouders, waardoor het lopen met krukken wordt bemoeilijkt, kan het nodig zijn een rolstoel te huren.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.