Het pre-operatieve spreekuur (POS)

Voorbereiden voor de verdoving

Alle patiënten die geopereerd worden met een ruggenprik of onder narcose, moeten van te voren worden beoordeeld door een anesthesieverpleegkundige. Deze onderzoekt of er gezondheidsrisico’s zijn bij het ondergaan van de operatie. U vult een gezondheidsvragenlijst in en uw bloeddruk wordt gemeten. Eventueel wordt er een bloedonderzoek gedaan en een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Indien u voor uw gezondheid onder behandeling bent bij andere medisch specialisten, bijvoorbeeld de cardioloog of longarts, zal daar soms aanvullende informatie worden opgevraagd. Ook wordt aan uw andere specialist om goedkeuring voor de operatie gevraagd.

In een zelfstandige behandelcentrum (ZBC), zoals de Bergman kliniek (locatie Naarden), is geen intensive care afdeling aanwezig. Om die reden kan niet iedereen in een ZBC geopereerd worden. Kinderen jonger dan 8 jaar, of lichter dan 30 kilogram worden niet in een ZBC geopereerd. Dat geldt ook voor mensen ouder dan 80 jaar. Patiënten die in verband met een slaapapneu een CPAP (ademhalingsondersteuning) gebruiken, kunnen ook niet in een ZBC worden geopereerd.

Zodra u bent goedgekeurd voor de operatie, kunt u een operatiedatum plannen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.