Hoelang duurt herstel?

Houd rekening met revalidatieperiode

Geen arts kan precies voorspellen hoe lang de revalidatietijd bij u zal zijn, dat verschilt erg per persoon. Maar onderschat het niet! Mensen zijn vaak verbaasd over hoe lang het duurt om te herstellen van zelfs de kleinste operaties. De voet is het onderste deel van ons lichaam, daar waar het bloed door de zwaartekracht minder goed weg kan. Hierdoor zwelt de voet heel gemakkelijk op, waardoor schoenen gaan knellen. Daarnaast staat het gehele gewicht op de voeten, ze worden zwaarder belast dan andere botten in het lichaam.

Hoe lang revalideren duurt, hangt van verschillende dingen af zoals: leeftijd, rookgedrag (en de hiermee samenhangende goede of slechte doorbloeding van de voet), algemene gezondheid (denk bijv. aan hart- en vaatziekten en medicijngebruik), de oorzaak van de klachten, de uitgebreidheid van de operatie en hoe netjes u zich houdt aan de doktersadviezen na de operatie.

U kunt na elke voet- of enkeloperatie minimaal drie maanden zwelling en pijn bij inspanning verwachten. Gemiddeld duurt het 12 maanden voordat het eindresultaat bereikt is en u de operatie aan uw voet een beetje begint te vergeten.