Na de operatie

Bijkomen op de recovery

Als de operatie voorbij is, stopt de anesthesist met het toedienen van het narcosemiddel. U komt dan na verloop van tijd vanzelf bij. Na de operatie wordt u naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht, dat is een aparte ruimte vlakbij de operatiekamer. Hier wordt u verzorgd door een gespecialiseerde verpleegkundige die erop toeziet dat u rustig bijkomt. Tot die tijd bent u nog aangesloten op de bewakingsapparatuur.

Ook na een operatie met een ruggenprik gaat u naar de recovery. Op de recovery wordt uw voet gekoeld door middel van een koelschoen. Meestal blijft u ongeveer een half uur op de recovery.

Als u helemaal wakker bent, kunt u terug naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u oefeningen uit te leggen die u na de operatie zult gaan doen. Indien u gips krijgt, krijgt u ook anti-trombose prikjes voorgeschreven. U krijgt op de verpleegafdeling uitleg hoe u de prikjes kunt toedienen. Het is mogelijk dat u na de operatie pijn heeft of misselijk bent. Meldt u dit dan bij de verpleegkundige. Deze klachten zijn over het algemeen goed te behandelen.

Soms is het nodig na de operatie een extra dag op de verpleegafdeling te blijven.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.