Wanneer opereren?

Geen esthetische operatie

Dit is een heel belangrijke beslissing voor zowel de ouders als de specialist. Het kind moet nog haar/zijn hele leven met de voeten. Voor iedere operatie geldt: je weet wat je hebt voor de operatie, maar je weet niet wat je krijgt na de operatie. Daarom wordt een operatieve behandeling voor een juveniele hallux valgus sterk afgeraden als het kind of de adolescent geen pijn heeft. Uw zoon of dochter in de puberteit zal mogelijk aandringen op een operatie omdat hij/zij de voeten lelijk vindt, of zich ervoor schaamt. Maar het is zeer onverstandig om de operatie te laten uitvoeren vanuit esthetische redenen. Er kan namelijk altijd iets misgaan bij een operatie, waardoor de teen na de operatie wel pijn gaat doen. Uw kind heeft veel meer aan een pijnloze, scheve grote teen, dan een rechte maar pijnlijke grote teen.

Daarnaast bestaat altijd een kans dat de grote teen na de operatie opnieuw scheef gaat staan. Deze kans is waarschijnlijk het grootst als de operatie wordt uitgevoerd terwijl de voeten nog groeien en de groeischijven nog niet gesloten zijn.

De beslissing om te opereren hangt af van de volgende factoren:

  • De leeftijd van het kind;
  • De oorzaak van de scheefstand;
  • De mate van de klachten (lichamelijk en emotioneel);
  • De verwachtingen van het kind en de ouders over de operatie.

Kies hiernaast een onderwerp voor meer informatie.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.