Hoe ontstaat een hallux valgus bij kinderen en adolescenten?

Erfelijke aanleg

In een heel groot deel van de gevallen (75%) is de aandoening erfelijk, dus één of meer directe familieleden van het kind hebben ook een hallux valgus. De vorm van de gewrichtjes in de voor- en middenvoet bepaalt of de teen wel of niet makkelijker scheef gaat staan. En de vorm van die gewrichtjes is genetisch bepaald.

Soms is er sprake van een (lichte) neurologische ziekte, of kinderreuma waardoor de grote teen scheef gaat staan. De hallux valgus ontstaat niet door het dragen van verkeerde schoenen, zoals nauwe, puntige schoenen of hoge hakken, maar dit kan de klachten wel verergeren.

Voetafwijkingen

Soms is een andere voetafwijking (mede) de oorzaak dat de grote teen scheef gaat staan. Voorbeelden hiervan zijn een te strakke buigpees van de grote teen en een platvoet.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.