Welke klachten geeft een hallux valgus bij kinderen en adolescenten?

Toenemende klachten in tienerjaren

Heel jonge kinderen hebben meestal geen klachten van hun scheve grote teen. Soms hebben deze kinderen ook een platvoet. Vanaf de tienerjaren ondervinden veel kinderen wel pijnklachten van de hallux valgus.

Zodra de scheefstand van de grote teen toeneemt, kan het kind klachten krijgen. De bult aan de zijkant van de voet kan groeien en pijnlijk worden bij het dragen van schoenen. Er kunnen pijnklachten ontstaan bij lopen en sporten. Ook het vinden van passende schoenen kan problemen geven: het kind heeft erg brede schoenen nodig.

Als er pijnklachten zijn, is het belangrijk om te weten of de pijn ontstaat door een activiteit (lopen, staan, sporten), of door de schoenen. Het is ook van belang te weten of uw kind hierdoor gehinderd worden in de dagelijkse activiteiten en sport.

Op welke leeftijd krijgen kinderen last van hun hallux valgus?

De typische leeftijd om klachten te krijgen is tussen de 11 en 14 jaar, maar niet alle kinderen met een hallux valgus krijgen klachten. Waarschijnlijk speelt de puberteit een rol in de klachten: kinderen worden zich meer bewust van hun lichaam en uiterlijk, en vinden hun scheve teen wellicht niet mooi. Pijn, cosmetiek en de behoefte om bijvoorbeeld schoenen met een nauwere punt of een hoge hak te gaan dragen, spelen waarschijnlijk allemaal een rol.

Dit is een voorbeeld van een meisje van 12 jaar met een beginnende hallux valgus links (op de foto rechts). Zij heeft hiervan al klachten.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.