Recht zetten kraakbeen

De Scarf techniek

Bij een hallux valgus die op jonge leeftijd is ontstaan, is het kraakbeen van het gewricht van de grote teen mee gevormd met de scheefstand. Het kraakbeen staat vaak behoorlijk schuin op het middenvoetsbeentje en wijst als het ware in de richting van de scheefstaande teen. Hierdoor is de scheve teen bij jongeren meestal nog in de kom. Bij een hallux valgus die op volwassen leeftijd is ontstaan is dit niet het geval.

Wanneer de scheve teen wordt rechtgezet, is het bij een juveniele hallux valgus belangrijk dat ook de stand van het kraakbeen wordt gecorrigeerd, anders gaat de teen opnieuw scheef staan. Wanneer de kraakbeenhoek onvoldoende wordt gecorrigeerd, zal het resultaat van de operatie teleurstellend zijn.

Links ziet u een voorbeeld van de stand van het kraakbeen (roze) bij een juveniele hallux valgus: het kraakbeen wijst schuin naar links, in de richting van de scheefstaande teen. De rechter tekening laat zien hoe het kraakbeen staat bij een hallux valgus die op volwassen leeftijd is ontstaan.

Omdat het kraakbeen in de richting van de scheefstaande teen wijst, is bij een juveniele hallux valgus het grote teengewricht bijna altijd nog in de kom.

Bij een op volwassen leeftijd ontstane hallux valgus is het grote teen gewricht vaak uit de kom, het kraakbeen van het middenvoetsbeentje sluit niet mooi aan op de teen.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een techniek waarmee het kraakbeen van het gewricht van de grote teen in de goede richting kan worden gedraaid. Deze techniek heet de Scarf techniek.

Met de zogenaamde Scarf techniek kan het kraakbeen van het gewricht van de grote teen in de goede richting worden gedraaid.

Lees meer over de Scarf techniek

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.