De leeftijd van het kind

Zijn de voeten nog in de groei?

Een van de belangrijkste verschillen met volwassenen is dat kinderen nog groeien. Het bot groeit op een specifieke plaats in het bot, de zogenaamde groeischijf. De chirurg mag de groeischijf tijdens de operatie niet beschadigen. Bovendien is het resultaat van de operatie minder goed voorspelbaar wanneer de voeten na de operatie nog veel groeien. Uw arts kan op een röntgenfoto goed zien of de groeischijven van de voeten al gesloten zijn of nog niet.

Bij kinderen onder de 10 jaar wordt een operatieve correctie over het algemeen afgeraden (extreme uitzonderingen daar gelaten). Het beste tijdstip om over een operatie te gaan nadenken is wanneer de voetbotten zijn uitgegroeid. Voor meisjes is dit op de leeftijd van 12-14 jaar, voor jongens 14-16 jaar. Een operatie kan ook eerder worden uitgevoerd, als het kind nog in de groei is, dat gebeurt echter alleen bij ernstige klachten of een snel verergerende scheefstand van de grote teen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.