Steunzolen

Stabilisatie van de voet

Chronisch oedeem in onderbeen, enkel en voet heeft niet alleen effect op de huid, maar ook op de spieren, weefsels en gewrichten. De achillespees en het gewrichtskapsel van de enkel worden bijvoorbeeld minder soepel, waardoor bewegen van de voet moeilijk kan worden. De stand van de voet kan veranderen en de spieren kunnen niet meer normaal functioneren.

De normale loopbeweging is heel belangrijk voor het wegpompen van vocht uit de voet en het onderbeen. Wanneer door oedeem de enkel stijf wordt, heeft dit dus een dubbel negatief effect: Ten eerste is het heel vervelend dat u gehinderd wordt in het lopen, ten tweede verergert het oedeem doordat u uw voet niet goed beweegt.

Uw podoloog of podotherapeut kan u adviseren over correctie of stabilisatie van de voet. Hierbij kan een steunzool nodig zijn. Steunzolen bij lymfoedeem moeten breed genoeg zijn en een zachte afwerking hebben. Het nadeel van steunzolen is dat ze ruimte kosten in de schoen, ruimte die moeilijk gemist kan worden als de voet erg dik is. Soms is het daarom niet haalbaar om een steunzool te dragen.

Voorbeeld van een steunzool

Vind uw podoloog

Podozorg Nederland is een groep podologen en podotherapeuten die het er samen over eens zijn hoe de meest optimale voetzorg er uit moet zien. En zo handelen zij; voor elke voetklacht de beste oplossing op maat. Dat is de kracht van een Podozorg deelnemer!

Vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt op podozorg.nl

Vind uw podoloog

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.