Hoe ontstaat lymfoedeem?

Zwelling door vochtophoping

Lymfoedeem ontstaat wanneer het lymfesysteem niet meer in staat is de normale hoeveelheid weefselvocht af te voeren. Het vocht hoopt op en dat geeft zwelling. Er bestaat primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem komt door een aangeboren afwijking aan het lymfesysteem. De lymfevaten zijn onderontwikkeld of juist plaatselijk verwijd waardoor het lymfevocht niet goed wordt opgenomen en/of afgevoerd. Hoewel de oorzaak vanaf de geboorte aanwezig is, kan het zijn dat het oedeem zich pas later ontwikkelt, bijvoorbeeld na een ontsteking.

Bij secundair lymfoedeem is de schade aan het lymfesysteem later ontstaan, bijvoorbeeld wanneer bij de behandeling van kanker lymfeklieren zijn weggehaald. Schade aan het lymfestelsel kan onder andere ook ontstaan na een ongeval, een grote operatie een ontsteking of een infectie.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.