Therapeutisch elastische kousen

Extra druk geven aan het been

Therapeutisch elastische kousen (TEK) worden vaak steunkousen genoemd. Het zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een arm of been, om de ophoping van vocht, oedeem, tegen te gaan. Door de extra druk verplaatst het vocht zich deels van intercellulair (tussen de cellen) naar intravasaal (in bloedvat of lymfevat). Ook de afvoer van vocht door de bloedvaten verbetert. Het dragen van een elastische kous is nuttig of nodig bij elke vorm van oedeem, spataderen (ook zonder oedeem), na trombose of wondroos. Bij lang staan, zwangerschap of een lange vliegreis worden soms elastische kousen gedragen om het ontstaan van spataders of trombose te voorkomen. Therapeutisch elastische kousen worden altijd aangemeten, ze mogen niet verward worden met steunkousen die standaard in winkels te koop zijn!

Therapeutisch elastische kous

Er zijn rondbrei- en vlakbreikousen

Elastische kousen worden gebreid. Er worden vlakbrei- en rondbreikousen onderscheiden. Rondbreikousen worden buisvormig gebreid, en hebben dus geen naden. Voor vlakbreikousen wordt eerst een lap gebreid, waarvan een kous gemaakt wordt. Vlakbreikousen zijn over het algemeen dikker en beter in de maatvoering. Er zit altijd een naad aan de achterkant. Een vlakgebreide kous trekt makkelijker aan en uit dan een rondgebreide kous doordat er minder lengterek in deze kousen zit. Het is een fabel dat deze kousen strakker of warmer zitten dan de rondgebreide kousen.

De keus ligt bij de aanmeter of er een rondgebreide kous aangemeten moet worden of een vlakgebreide kous.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.