Welke klachten geeft lymfoedeem?

Zwelling, huidklachten en wondroos

Zwelling

Lymfoedeem in de benen en voeten geeft zwelling en een zwaar, vermoeid gevoel. Door de zwelling wordt bewegen moeilijk(er), de huid voelt strak gespannen aan en kan een jeukerig gevoel geven. Soms wordt ook een stekende pijn ervaren.

Huidklachten

Lymfoedeem kan leiden tot huidklachten. De huid wort dikker en droger. De huidafwijkingen komen vaak het eerst voor bij het begin van de tenen. Het begint als bleke verdikkingen en smetplekken in huidplooien. Ook raakt de normale afschilfering van de huid (huidvernieuwing) verstoord. Er ontstaan huidschilfers, kloofjes en wratachtige verhoorningen met lekkend lymfevocht. Ook eelt komt vaker voor bij lymfoedeem.

Bleke verdikking van de huid en huidschilfers door lymfoedeem

Schilfers en verhoorning van de huid

Wondroos

Lymfoedeem geeft een verhoogde kans op wondroos (erysipelas). Wondroos is een acute infectie van de huid door een bacterie, meestal streptokokken. De bacterie komt binnen via een opening in de huid. Dit kan een gewoon wondje zijn, maar bijvoorbeeld ook een schimmelinfectie of een splinter. Zelfs een wondje dat met het blote oog niet zichtbaar is, kan een opening zijn voor een bacterie. Behandeling met antibiotica moet zo snel mogelijk worden ingesteld om ernstige complicaties te voorkomen.

Wondroos geeft een rode, gezwollen huid die pijnlijk en warm is. De aangedane huid is scherp afgegrensd van de normale huid. De patiënt krijgt binnen enkele uren (soms hoge) koorts en kan rillingen krijgen. Er kunnen blaren of zelfs bloedblaren ontstaan, ook de lymfebanen kunnen ontstoken zijn (lymfangitis). Vóór de wondroos zichtbaar wordt, heeft de patiënt vaak één a twee dagen last van algemene malaise, moeheid en een lusteloos gevoel.

Wondroos aan het been

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Paulien

    Na drie operaties ben ik altijd pijnvrij geholpen, met nauwelijks zichtbare littekens. Geweldige zorg en resultaat!

  • Ervaring van Hilde

    Weinig pijn, goede zorg en duidelijke begeleiding. Na een paar weken alweer mobieler en blij met het resultaat!

  • Ervaring van Elwin

    Na jaren pijn werd eindelijk de oorzaak gevonden. De operatie was succesvol en mijn enkelklachten zijn zo goed als verdwenen.

  • Ervaring van Suzan

    Twee operaties in één keer, alles strak geregeld. De operatiedag zelf voelde verrassend prettig. Ik kijk er goed op terug.

  • Ervaring van Clara

    Zonder pijn en met topzorg hersteld van hallux valgus. Inmiddels weer aan het trainen voor de Dam-tot-Damloop!

  • Ervaring van Hanneke

    Operatie zonder pijn, topbehandeling en geweldige service. Ik kijk uit naar revalideren – en hopelijk straks weer rennen!

  • Ervaring van Carolien

    Pijnvrij hardlopen na een vastgezette teen. Ik doe weer mee aan trailruns en triatlons. Erg blij met het resultaat!

  • Ervaring van W. van Huisstede

    Bij binnenkomst voelde ik me meteen op mijn gemak. Perfect behandeld en verzorgd – zelfs een dagopname voelt als thuiskomen.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen