Welke klachten geeft lymfoedeem?

Zwelling, huidklachten en wondroos

Zwelling

Lymfoedeem in de benen en voeten geeft zwelling en een zwaar, vermoeid gevoel. Door de zwelling wordt bewegen moeilijk(er), de huid voelt strak gespannen aan en kan een jeukerig gevoel geven. Soms wordt ook een stekende pijn ervaren.

Huidklachten

Lymfoedeem kan leiden tot huidklachten. De huid wort dikker en droger. De huidafwijkingen komen vaak het eerst voor bij het begin van de tenen. Het begint als bleke verdikkingen en smetplekken in huidplooien. Ook raakt de normale afschilfering van de huid (huidvernieuwing) verstoord. Er ontstaan huidschilfers, kloofjes en wratachtige verhoorningen met lekkend lymfevocht. Ook eelt komt vaker voor bij lymfoedeem.

Bleke verdikking van de huid en huidschilfers door lymfoedeem

Schilfers en verhoorning van de huid

Wondroos

Lymfoedeem geeft een verhoogde kans op wondroos (erysipelas). Wondroos is een acute infectie van de huid door een bacterie, meestal streptokokken. De bacterie komt binnen via een opening in de huid. Dit kan een gewoon wondje zijn, maar bijvoorbeeld ook een schimmelinfectie of een splinter. Zelfs een wondje dat met het blote oog niet zichtbaar is, kan een opening zijn voor een bacterie. Behandeling met antibiotica moet zo snel mogelijk worden ingesteld om ernstige complicaties te voorkomen.

Wondroos geeft een rode, gezwollen huid die pijnlijk en warm is. De aangedane huid is scherp afgegrensd van de normale huid. De patiënt krijgt binnen enkele uren (soms hoge) koorts en kan rillingen krijgen. Er kunnen blaren of zelfs bloedblaren ontstaan, ook de lymfebanen kunnen ontstoken zijn (lymfangitis). Vóór de wondroos zichtbaar wordt, heeft de patiënt vaak één a twee dagen last van algemene malaise, moeheid en een lusteloos gevoel.

Wondroos aan het been

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.