Wondjes voorkomen

Let op goede huidverzorging en hygiëne

Door de droge, dikke huid ontstaan gemakkelijk wondjes waardoor bacteriën binnen kunnen komen. Dit kan leiden tot infectie en door infectie verslechtert lymfoedeem.

Bovendien geven wondjes een verhoogd risico op wondroos. Het is daarom belangrijk om bij lymfoedeem extra te letten op een goede huidverzorging en hygiëne. Hieronder staan een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

  • Voorkom een te droge huid met hydraterende crème zonder alcohol en parfum. Een crème met ureum is aan te raden. Ureum hydrateert de huid intensief en stimuleert de afschilfering waardoor minder eelt en wratachtige verhoorning ontstaat.
  • Laat regelmatig door een pedicure het eelt verwijderen. Ook voor het behoud van de therapeutisch elastische kousen is het belangrijk dat het eelt niet te scherp is.
  • Bij een verdikte huid ontstaan makkelijk huidplooien. Houd deze huidplooien goed schoon om smetplekken te voorkomen. Hiervoor kunt u een reinigingsgel zonder parfum en alcohol gebruiken.
  • Controleer regelmatig op wondjes, ook tussen de tenen en onder de voeten. Desinfecteer wondjes gelijk met een ontsmettingsmiddel en blijf dit regelmatig herhalen zolang de wondjes open zijn.
  • Houd uw nagels goed bij. Lange nagels kunnen makkelijk schuren en wondjes veroorzaken. Bovendien slijten elastische kousen sneller bij lange nagels. Het is ook belangrijk om nagels niet te kort te knippen om ingroeien te voorkomen.
  • Zorg dat er geen stiksels of scherpe randen aan kleding of schoenen zitten die irritaties kunnen veroorzaken.
Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.