Steunzolen

Zachte steunzool

Veel mensen met voorvoetpijn hebben al eens zooltjes of steunzolen geprobeerd. Helaas zijn er mensen die geen goede ervaring hebben met de zooltjes. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Als u de zooltjes in schoenen met hoge hakken legt, is het effect van het zooltje totaal weg. Het helpt ook niet wanneer u de zool in een schoen gebruikt die knelt om uw voorvoet of tenen.

Voorbeeld van een steunzool

Steunzool met voorvoetsteun

Een voorvoetsteun is een verhoging in de steunzool, net achter de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Door juist op die plek te ondersteunen, komt er minder gewicht op de kopjes.

Als een steunzool met voorvoetsteun niet helpt, komt dit vaak doordat de voorvoetsteun niet helemaal op de goede plaats onder de voet zit. De voorvoetsteun moet vlak achter de pijnlijke botjes zitten.

Pijnklachten door eelt

Hier zit de voorvoetsteun op de juiste plek. De steun zit vlak achter de kopjes van de middenvoetsbeentjes waardoor deze minder hoeven te dragen.

Pijnklachten door eelt

Hier zit de voorvoetsteun te ver naar achteren. Er komt nog steeds veel druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.