Pijn onder de voorvoet

Wat is pijn onder de voorvoet?

In de voet zitten vijf middenvoetsbeentjes, die lopen van ongeveer het midden van uw voet (de wreef) tot net achter de tenen. Het eerste middenvoetsbeentje, achter uw grote teen, is korter en dikker dan de andere vier, die zijn meestal ongeveer even lang. De uiteinden van de middenvoetsbeentjes noemen we de kopjes. Het gedeelte van de voet waar deze kopjes zitten, dus net achter de tenen, heet de bal van de voet.

Pijn onder de voorvoet (metatarsalgie)

Met pijn onder de ‘bal’ van de voet wordt dus pijn onder de voorvoet bedoeld, het deel van de voorvoet waar u op loopt. Deze klacht komt heel veel voor, en kan zeer verschillende oorzaken hebben. Vaak spelen er meerdere min of meer kleine problemen aan de voorvoet die bij elkaar opgeteld de klachten kunnen versterken.

Pijn onder de bal van de voet wordt ook wel metatarsalgie genoemd. Metatarsalgie is een Latijns woord, letterlijk betekent het: pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Metatarsalgie is dus geen diagnose, het woord zegt niets over de oorzaak van de voorvoetpijn. Voor de behandeling van pijn onder de voorvoet is het van belang dat eerst de oorzaak voldoende duidelijk wordt.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van pijn onder de voorvoet

Voorvoetklachten ontwikkelen wanneer er extra druk op uw middenvoetsbeentjes komt of wanneer de druk niet meer eerlijk wordt verdeeld.

Lees meer

Klachten van pijn onder de voorvoet

De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. Soms zit het eelt op één specifieke plek, bijvoorbeeld onder het tweede middenvoetsbeentje, maar het kan ook verspreid onder de hele voorvoet zitten.

Lees meer

Diagnose van pijn onder de voorvoet

Bijna altijd kan de diagnose gesteld worden aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek. Ook kan een echo van uw voet gemaakt worden.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van pijn onder de voorvoet

Bijna altijd kan pijn onder de voorvoet behandeld worden zonder operatie. Toch zijn er enkelen waarbij de niet-operatieve behandeling niet genoeg helpt. Dan kan een operatie uitkomst bieden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.