Vetkussen onder de voet wordt dunner

Schokken worden minder goed opgevangen

Onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes zitten vetkussentjes. Deze vetkussentjes vangen de schokken van het lopen op en helpen om het gewicht eerlijk over de voorvoet te verdelen. Op deze manier beschermen deze kussentjes de botten en andere structuren in de voorvoet. Ook onder de hiel van de voet zit zo'n vetkussen.

Dunner wordende vetkussen door reuma

Voorbeeld dat het vetkussen onder de voorvoet verschoven is door reumatoïde artritis.

Ouderen

Bij het ouder worden, neemt waarschijnlijk de dikte en de kwaliteit van dit vetweefsel wat af. De vetkussentjes kunnen dan niet meer goed de schokken absorberen. Daarom hebben ouderen eerder last van voorvoetpijn.

Reuma

Er zijn ook andere oorzaken waardoor de vetkussentjes de voorvoet niet meer goed kunnen beschermen. Bij patiënten met reumatoïde artritis bijvoorbeeld verschuift het vetkussen onder de voorvoet soms naar voren (richting de tenen). De kopjes van de middenvoetsbeentjes zijn dan niet meer goed beschermd. In ernstige gevallen zijn de kopjes van de middenvoetsbeentjes zelfs voelbaar onder de huid.

Andere oorzaken

Bij mensen met holvoeten en patiënten met suikerziekte kunnen de vetkussens onder de voorvoet erg dun worden. Er is ook een groep mensen met een (heel) dun vetkussen onder de voorvoet waarbij de oorzaak (nog) niet is gevonden.

Lees meer over vetkamerschade

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.