Hoe denk je over de pijn?

Focussen op de klacht verergert pijn

De manier waarop wij over onze klachten denken, beïnvloedt hoe wij ons daarbij voelen. Onvoldoende verklaarde klachten beginnen vaak met een kleine, (onschuldige) lichamelijke verandering, bijvoorbeeld toegenomen spierspanning door stress. Normaalgesproken verdwijnt dit gevoel vanzelf weer.

Maar wanneer iemand heel veel aandacht geeft aan dit gevoel, zal hij de spierspanning duidelijker gaan voelen. Hij gaat zich er zorgen over maken en probeert een oorzaak te vinden voor de pijn. Hij denkt bijvoorbeeld dat de pijn ontstaat door een ernstige ziekte. Deze gedachten maken hem somber, onzeker en angstig. Negatieve emoties kunnen op hun beurt de pijn weer verergeren.

Omdat de patiënt denkt dat bewegen verdere schade aanricht, gaat hij bepaalde activiteiten of werk vermijden. Hierdoor gaat zijn conditie achteruit, hij wordt stijver en de pijn neemt toe, en met de pijn de angst en zorgen…

Waar een ander misschien nauwelijks op de klacht had gelet, of gedacht zou hebben dat het vanzelf wel weer over gaat, blijft een SOLK-patiënt denken aan de klacht. Hij komt in een negatieve spiraal terecht waardoor de klacht blijft bestaan en verergert en uiteindelijk SOLK ontstaat.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.