Minimaal invasieve chirurgie bij hallux valgus

Waarom deze operatie niet wordt uitgevoerd in de Bergmankliniek

In de Bergmankliniek voeren we geen operaties uit aan een hallux valgus met de minimaal invasieve techniek. Er zitten namelijk ook wel wat kanttekeningen aan het gebruik van de minimaal invasieve operatietechniek voor een hallux valgus.

De techniek is veel moeilijker dan de open techniek en de operateur heeft veel ervaring en extra scholing nodig om de minimaal invasieve techniek te leren beheersen. Er zijn meer complicaties mogelijk bij deze vorm van chirurgie omdat de operateur minder controle heeft over de weke delen (al het weefsel wat rondom het bot zit) dan bij de open techniek. Daarnaast zijn niet alle aandoeningen geschikt om te behandelen met de minimaal invasieve techniek. Een zeer ernstige scheefstand van de grote teen bijvoorbeeld valt met minimaal invasieve techniek veel minder goed te corrigeren dan met de gebruikelijke open operatietechniek. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het resultaat van een minimaal invasieve ingreep bij een hallux valgus ook op lange termijn goed is.

Een ernstige scheefstand van de grote teen laat zich door middel van een minimaal invasieve techniek vaak niet goed corrigeren. Hieronder ziet u een voorbeeld van een patiënte die zich 4 jaar geleden in Zuid Europa aan haar voeten liet opereren. Bij beide voeten trad weer een scheefstand van de grote teen op. De rechter voet heeft na de operatie zelfs een heel ernstige scheefstand van de grote teen ontwikkeld.

De voet 4 jaar na de minimaal invasieve hallux valgus correctie in Zuid Europa

Geen vergoeding

Om deze redenen heeft het collega voor zorgverzekeringen ook besloten dat deze ingreep in Nederland niet meer vergoed gaat worden.

Selecteer een onderwerp

Selecteer hieronder een onderwerp en lees meer over minimaal invasieve chirurgie bij hallux valgus: