Minimaal invasieve chirurgie bij hallux valgus

Waarom deze operatie niet wordt uitgevoerd in de Bergman kliniek (locatie Naarden)

In de Bergman kliniek (locatie Naarden) wordt een hallux valgus operatie altijd via de open methode uitgevoerd. Er zitten namelijk veel nadelen aan het gebruik van de minimaal invasieve techniek bij hallux valgus:

  1. Bij de minimaal invasieve methode kan de operateur de structuren rond het bot minder goed zien. Hierdoor is er meer kans op beschadiging van bijvoorbeeld een bloedvaatje of huidzenuwtje.
  2. Er zijn minder grote correcties mogelijk: bij een ernstige scheefstand van de grote teen is een minimaal invasieve correctie niet geschikt.
  3. Het is een nieuwe techniek. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het resultaat van een minimaal invasieve ingreep bij een hallux valgus ook op lange termijn goed is.
  4. De techniek is veel moeilijker dan de open techniek, er zijn weinig operateurs die de techniek voldoende beheersen om de operatie met een goed resultaat uit te voeren.
  5. Om bovenstaande redenen heeft het college voor zorgverzekeringen besloten dat deze ingreep in Nederland niet wordt vergoed.

Voorbeeld uit de praktijk

Een ernstige scheefstand van de grote teen laat zich door middel van de minimaal invasieve techniek vaak niet corrigeren. Hieronder ziet u een voorbeeld van een patiënte die zich 4 jaar geleden in Zuid-Europa aan haar voeten liet opereren. Bij beide voeten is de grote teen opnieuw scheef gaan staan. De rechtervoet heeft na de operatie zelfs een ernstige scheefstand van de grote teen ontwikkeld.

De voet 4 jaar na de minimaal invasieve hallux valgus correctie in Zuid Europa

Selecteer een onderwerp

Selecteer hieronder een onderwerp en lees meer over minimaal invasieve chirurgie bij hallux valgus:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.