Schoenadvies

Afwikkelen van de voet

In de meeste gevallen zijn schoenen de oorzaak van de pijnklachten bij een bunionette. Welke schoenen kunt u dan beter vermijden? Over het algemeen zijn modeschoenen niet erg goed voor uw voetklachten. Mooi en functioneel gaat niet altijd goed samen… Hieronder leest u enkele tips over de vorm en het materiaal van uw schoen.

Blijf dicht bij de grond

Als u op blote voeten loopt, wordt uw gewicht gelijkmatig over uw voet verdeeld. De voet werkt dan zoals de natuur het bedoeld heeft, en de tenen kunnen spreiden om het lichaam in balans te houden. Zodra iemand op hoge hakken gaat lopen, verandert de gewichtsverdeling in de voet heel sterk. Het lichaamsgewicht verplaatst van de hiel naar de bal van de voet (de voorvoet achter de tenen). De druk op de bunionette neemt op deze manier sterk toe. Hoe hoger de hak, hoe pijnlijker de bunionette en de hele voorvoet wordt.

Geef uw tenen de ruimte

Schoenen met een korte neus, waarin de tenen weinig bewegingsvrijheid hebben, zijn de ergste schoenen voor iemand met een bunionette. Schoenen met een puntige neus geven veel druk aan de buitenkant van de voet. Vrouwen hebben veel meer last van een bunionette dan mannen. Dit komt mede doordat mannen over het algemeen geen nauwe schoenen met hoge hakken dragen.

Kies schoenen van rekbaar materiaal

Ook het materiaal van de schoen is erg belangrijk. Veel modeschoenen zijn gemaakt van materiaal dat niet goed mee rekt zoals plastic en andere kunststoffen. Hoe harder het materiaal, des te meer druk er op de gewrichten van de tenen ontstaat.

Het beste materiaal waarvan een schoen gemaakt kan worden, is zacht leer of vergelijkbaar materiaal. Op de plaats waar stiknaden lopen, kan de schoen niet goed uitrekken. Let er dus goed op dat eventuele stiknaden niet net lopen op de plaats waar u pijn hebt.

Moet u dan al uw schoenen vervangen?

Nee. U hoeft niet uw hele collectie schoenen te vervangen en alleen maar schoenen te dragen die geschikt zijn voor bunionettes. U moet er alleen voor zorgen dat wanneer u een knellende modeschoen gedragen heeft, uw voeten een paar dagen kunnen herstellen met comfortabele schoenen. Als u een aantal dagen een schoen van soepel leer met genoeg ruimte voor uw tenen en een lage hak draagt, kan uw voet zich weer herstellen. In de zomer kunt u het beste sandalen dragen zonder bandjes over de pijnlijke plek, na een paar warme maanden zullen uw voeten veel beter aanvoelen.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Paulien

    Na drie operaties ben ik altijd pijnvrij geholpen met nauwelijks zichtbare littekens. Dr. van Dalen en het team zijn top!

  • Ervaring van Wendy

    Geweldig ontvangen en verzorgd, totaal geen pijn gehad. Nu dolgelukkig met het resultaat!

  • Ervaring van Esther

    Pijnvrij lopen en een prachtig resultaat. De operatie viel me enorm mee en ik ben ontzettend blij met het herstel.

  • Ervaring van Andrea Houwing

    Na een eerdere mislukte operatie nu wél succes: weinig pijn, goed herstel en ik wandel alweer met de hond. Erg blij met het resultaat!

  • Ervaring van Corrie Laernoes

    Langdurige pijnklachten zijn verdwenen. De ingreep was succesvol en ik kan weer leuke schoenen dragen. Had ik het maar eerder gedaan!

  • Ervaring van Ingrid

    Zeer tevreden over de zorg en aandacht. De operatie ging goed, nauwelijks pijn gehad. Ik loop alweer zonder gips!

  • Ervaring van Corrie

    Geweldig behandeld, geen problemen tijdens herstel. Ik ben zo tevreden dat ik in september voor de andere voet terugkom!

  • Ervaring van H. de Jong

    Na jaren pijn en verkeerde diagnoses kan ik eindelijk weer hardlopen – helemaal pijnvrij en ontzettend blij!

  • Ervaring van Arlinda

    Na jaren pijn te hebben gehad, eindelijk geholpen door een deskundige arts. Zeer tevreden met de behandeling!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen