Schoenadvies

Afwikkelen van de voet

In de meeste gevallen zijn schoenen de oorzaak van de pijnklachten bij een bunionette. Welke schoenen kunt u dan beter vermijden? Over het algemeen zijn modeschoenen niet erg goed voor uw voetklachten. Mooi en functioneel gaat niet altijd goed samen… Hieronder leest u enkele tips over de vorm en het materiaal van uw schoen.

Blijf dicht bij de grond

Als u op blote voeten loopt, wordt uw gewicht gelijkmatig over uw voet verdeeld. De voet werkt dan zoals de natuur het bedoeld heeft, en de tenen kunnen spreiden om het lichaam in balans te houden. Zodra iemand op hoge hakken gaat lopen, verandert de gewichtsverdeling in de voet heel sterk. Het lichaamsgewicht verplaatst van de hiel naar de bal van de voet (de voorvoet achter de tenen). De druk op de bunionette neemt op deze manier sterk toe. Hoe hoger de hak, hoe pijnlijker de bunionette en de hele voorvoet wordt.

Geef uw tenen de ruimte

Schoenen met een korte neus, waarin de tenen weinig bewegingsvrijheid hebben, zijn de ergste schoenen voor iemand met een bunionette. Schoenen met een puntige neus geven veel druk aan de buitenkant van de voet. Vrouwen hebben veel meer last van een bunionette dan mannen. Dit komt mede doordat mannen over het algemeen geen nauwe schoenen met hoge hakken dragen.

Kies schoenen van rekbaar materiaal

Ook het materiaal van de schoen is erg belangrijk. Veel modeschoenen zijn gemaakt van materiaal dat niet goed mee rekt zoals plastic en andere kunststoffen. Hoe harder het materiaal, des te meer druk er op de gewrichten van de tenen ontstaat.

Het beste materiaal waarvan een schoen gemaakt kan worden, is zacht leer of vergelijkbaar materiaal. Op de plaats waar stiknaden lopen, kan de schoen niet goed uitrekken. Let er dus goed op dat eventuele stiknaden niet net lopen op de plaats waar u pijn hebt.

Moet u dan al uw schoenen vervangen?

Nee. U hoeft niet uw hele collectie schoenen te vervangen en alleen maar schoenen te dragen die geschikt zijn voor bunionettes. U moet er alleen voor zorgen dat wanneer u een knellende modeschoen gedragen heeft, uw voeten een paar dagen kunnen herstellen met comfortabele schoenen. Als u een aantal dagen een schoen van soepel leer met genoeg ruimte voor uw tenen en een lage hak draagt, kan uw voet zich weer herstellen. In de zomer kunt u het beste sandalen dragen zonder bandjes over de pijnlijke plek, na een paar warme maanden zullen uw voeten veel beter aanvoelen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.