Behandelingen met operatie

Operatieve behandeling van een bunionette

Bij een klein aantal patiënten zal een operatie nodig zijn om de klachten te verminderen. Een operatie moet alleen worden overwogen als de niet-operatieve behandeling is mislukt.

Pijn is de graadmeter

De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat u ervaart. Pijn is subjectief en het ongemak is onder andere afhankelijk van uw werkomstandigheden, uw vrijetijdsbesteding en de vorm van uw voet. Een stewardess bijvoorbeeld, die urenlang op nette schoenen moet staan, zal veel eerder last hebben van haar bunionette dan iemand die de hele dag op sportschoenen kan lopen.

Geen esthetische operatie

Wanneer u geen pijn heeft aan de voet, is het advies om deze niet te laten opereren. De bunionette operatie is niet bedoeld om de voeten mooier te maken maar om de klachten te verhelpen. Het zou erg vervelend zijn wanneer een pijnloze (maar in uw ogen niet mooie) voet na een operatie wel mooi recht is maar pijn is gaan doen. In sommige gevallen ervaren mensen namelijk meer pijn na de operatie dan voorheen. Overweeg goed hoeveel last u eigenlijk van de bunionette hebt voordat u zich laat opereren.

Een bunionette wordt op verschillende manieren geopereerd. Welke operatie wordt uitgevoerd, hangt af van het type en de ernst van de bult.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.