Minimaal invasieve techniek

Verschuiven kopje middenvoetsbeentje

Het is ook mogelijk de stand van het buitenste middenvoetsbeentje te corrigeren door alleen een klein steekgaatje in de huid te maken, en het bot door middel van een klein freesje door te zagen. Dit heet minimaal invasieve chirurgie. Het is een nieuwe techniek die in de Bergman kliniek (locatie Naarden) regelmatig wordt toegepast. Het voordeel van minimaal invasieve chirurgie is dat een grote wond niet nodig is, hierdoor herstelt u sneller.

In tegenstelling tot ‘open’ operaties (dus met een grotere wond) worden de botdelen bij de minimaal invasieve techniek niet vastgezet met schroeven.

Na de operatie mag de geopereerde voet direct belast worden. Het 5de middenvoetsbeentje wordt gedurende ongeveer 6 weken in de goede stand vast getapet.

Bunionette operatie

Het middenvoetsbeentje is doorgezaagd door middel van minimaal invasieve chirurgie en verplaatst. Bij deze operatie werd tevens een scheefstand van de grote teen gecorrigeerd.

Doorzagen van het middenvoetsbeentje

Een andere manier is om het middenvoetsbeentje door te zagen, net achter het kopje, en vervolgens het kopje wat naar binnen te plaatsen. Deze techniek wordt gebruikt voor een type II bunionette. Bij deze standsveranderingen in het bot wordt ook altijd het gewrichtskapsel strak gezet om nog extra te corrigeren.

Bunionette operatie

Het middenvoetsbeentje wordt schuin doorgezaagd en het kopje wordt naar binnen geschoven. De breuk wordt vastgezet met een pen of schroef

Lees meer over deze techniek

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.