Bult bij de kleine teen
(bunionette of kleermakersbunion)

Wat is een bunionette?

Een bunionette is een bult bij het begin van de kleine teen. Soms gaat dit samen met een slijmbeursontsteking op de plek van de bult. Een slijmbeurs is een kleine, met vocht gevulde holte onder de huid. De kleine teen kan bij een bunionette meestal wel helemaal normaal bewegen, en het gevoel en de doorbloeding van de teen zijn ook normaal.

Bunionette

Bij een bunionette staat het kopje van het buitenste middenvoetsbeentje, dat is het voetbotje achter de kleine teen, wat teveel naar buiten. Hierdoor komt er een bult aan de buitenkant van de voet.

Er zijn verschillende manieren waarop het kopje van het middenvoetsbeentje naar buiten kan staan. Hierdoor ontstaan verschillende types bunionettes. Op de afbeelding ziet u de drie verschillende types.

Bult bij de kleine teen
Type 1: het kopje van het middenvoetsbeentje is te groot
Bult bij de kleine teen
Type 2: het middenvoetsbeentje is krom
Bult bij de kleine teen
Type 3: er is teveel ruimte tussen de middenvoetsbeentje

Bult bij de kleine teen

Bult bij de kleine teen

Bult bij de kleine teen

Type 1: het kopje van het middenvoetsbeentje is te groot Type 2: het middenvoetsbeentje is krom Type 3: er is teveel ruimte tussen de middenvoetsbeentje

Sommige mensen met een knobbel bij de kleine teen hebben ook een knobbel bij de grote teen. Dat heet een hallux valgus.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een bult bij de kleine teen

Een bunionette ontstaat door druk op de zijkant van de voet. De bunionette heet ook wel kleermakers-bunion omdat kleermakers deze aandoening vroeger vaak hadden.

Lees meer

Klachten van een bult bij de kleine teen

De bult wrijft tegen de zijkant van de schoen, dit is pijnlijk. Ook de slijmbeursontsteking op de plaats van de bult kan zeer pijnlijk zijn.

Lees meer

Diagnose van een bult bij de kleine teen

Uw specialist herkent de bunionette door het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto van de voet.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een bult bij de kleine teen

Er wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.