Hoe ontstaat een bunionette?

Druk op de zijkant van de voet

Een bunionette ontstaat door druk op de zijkant van de voet. De bunionette heet ook wel kleermakers-bunion omdat kleermakers deze aandoening vroeger vaak hadden. Kleermakers zaten destijds tijdens hun werk met gekruiste benen op de grond in 'kleermakerszit' en door de druk aan de zijkant van de voet ontstond de bunionette.

Tegenwoordig is de oorzaak van een pijnlijke bunionette vaak de combinatie van (erfelijke) aanleg en het dragen van te strakke schoenen. Als uw schoen de hele tijd op dezelfde plaats drukt, wordt dit op den duur steeds pijnlijker.

Oorzaken elders in de voet

Extra druk op de zijkant van de voet kan ook ontstaan doordat iemand meer over de buitenkant van de voet gaat lopen door een probleem elders in de voet. Bijvoorbeeld een te strakke buigpees van de grote teen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.