Dikke voeten en enkels

Wat zijn dikke voeten en enkels?

Gezwollen voeten en enkels komen veel voor. Het ontstaat vaak na lang lopen of staan en in de allermeeste gevallen is dit onschuldig. De voeten en enkels houden dan vocht vast, dit heet ook wel oedeem. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen en het komt vaker voor bij warm weer. Bij een gezwollen enkel zijn de contouren van de enkel minder zichtbaar en bij een dikke voet staat de voetrug bol. Dikke voeten of enkels kunnen enkelzijdig of dubbelzijdig aanwezig zijn.

Wanneer voeten en enkels gezwollen blijven en er ook andere klachten zijn, kan dit wijzen op een serieus gezondheidsprobleem. Het is daarom belangrijk onschuldige zwelling te onderscheiden van ernstige aandoeningen.

Wanneer direct een arts waarschuwen?

Patiënten met dikke voeten of enkels die tevens klachten hebben van kortademigheid, ademhalingsproblemen, pijn op de borst, duizeligheid, verwardheid, flauwvallen moeten direct een arts waarschuwen. Ook als er nog steeds pijn en zwelling in één been bestaat nadat u meerdere uren heeft gezeten, is medische hulp urgent nodig omdat dit kan wijzen op een diep veneuze trombose.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van dikke voeten en enkels

Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat u extra vocht vasthoudt in uw voeten en enkels. Het ontstaat vaker bij warm weer. Door de warmte worden onze aderen wat wijder.

Lees meer

Klachten van dikke voeten en enkels

Een gezwollen enkel en voet kan een zwaar gevoel geven in voet en enkel. Schoenen kunnen gaan knellen, of passen helemaal niet meer.

Lees meer

Diagnose van dikke voeten en enkels

Uw arts vraagt uitvoerig naar de aard van uw klachten, uw gezondheidstoestand en medicijngebruik. Het moment dat de zwelling is ontstaan is belangrijk, hoe lang de zwelling inmiddels al bestaat en de pijn en beperkingen die u ondervindt door de zwelling.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van dikke voeten en enkels

Zwelling die ontstaat door weefselvocht (pitting oedeem) verdwijnt meestal vanzelf. Er is dus zeker niet altijd een behandeling nodig. Daarbij geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.