Dikke voeten en enkels

Wat zijn dikke voeten en enkels?

Gezwollen voeten en enkels komen veel voor. Het ontstaat vaak na lang lopen of staan en in de allermeeste gevallen is dit onschuldig. De voeten en enkels houden dan vocht vast, dit heet ook wel oedeem. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen en het komt vaker voor bij warm weer. Bij een gezwollen enkel zijn de contouren van de enkel minder zichtbaar en bij een dikke voet staat de voetrug bol. Dikke voeten of enkels kunnen enkelzijdig of dubbelzijdig aanwezig zijn.

Wanneer voeten en enkels gezwollen blijven en er ook andere klachten zijn, kan dit wijzen op een serieus gezondheidsprobleem. Het is daarom belangrijk onschuldige zwelling te onderscheiden van ernstige aandoeningen.

Wanneer direct een arts waarschuwen?

Patiënten met dikke voeten of enkels die tevens klachten hebben van kortademigheid, ademhalingsproblemen, pijn op de borst, duizeligheid, verwardheid, flauwvallen moeten direct een arts waarschuwen. Ook als er nog steeds pijn en zwelling in één been bestaat nadat u meerdere uren heeft gezeten, is medische hulp urgent nodig omdat dit kan wijzen op een diep veneuze trombose.