Artritis

Gewrichtsontsteking zonder infectie

Een artritis is een steriele (niet bacteriële) gewrichtsontsteking. Hierbij is er dus geen infectie geweest. Artritis kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een reumatische aandoening zoals bij reumatoïde Artritis.

Reactieve artritis

Een steriele gewrichtsontsteking kan ook ontstaan als complicatie van een infectie elders in het lichaam, bijvoorbeeld in het maagdarmstelsel of van de genitaliën. Dit heet een reactieve artritis. Mannen tussen de 20 en 50 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld door aids) zijn het vaakst aangedaan.

Reactieve artritis veroorzaakt pijn en zwelling in gewrichten, meestal de knieën of enkels. Ook kan er pijn en zwelling bestaan van de hielen, de vingers of tenen. Sommige mensen met reactieve artritis hebben ook rode, geïrriteerde ogen. Andere verschijnselen kunnen zijn: brandend gevoel bij het plassen en rood verkleurde handpalmen en voetzolen.

Artrose

Artritis kan ontstaan door slijtage van het gewricht: artrose. Door de slijtage raakt het gewrichtsslijmvlies geïrriteerd en wordt extra gewrichtsvloeistof geproduceerd. Dit geeft zwelling van het gewricht (hydrops). Doordat zich te veel vloeistof in de gewrichtsholte bevindt, zal het gewricht vaak ook stijver worden. Deze klachten ontstaan over het algemeen langzaam, en gaan vaak gepaard met pijn en stijfheid van de betrokken gewrichten.

Voorbeeld van een dikke rechtervoet (links op de foto) door artrose van het talo-naviculaire gewricht

Lees meer over artrose van het enkelgewricht of van het talo-naviculaire gewricht.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.