Dikke voeten en enkels door operatie

Oefeningen en steunkousen

Na een operatie waarbij u een nieuwe heup of knie heeft gekregen kunt u de eerste paar maanden een dik been houden. U kunt voorkomen dat uw been en enkel dikker worden door uw been geregeld hoog te leggen en de kuitspieren aan te spannen. Aan het einde van de dag is de zwelling over het algemeen het grootst.

Daarnaast kunnen compressiekousen (steunkousen) de zwelling verminderen. De compressiekous oefent druk uit op het onderhuids bindweefsel. Hierdoor kan het vocht minder goed uit de bloedvaten naar het bindweefsel stromen en blijven de benen slanker.

Bij vochtophoping is het soms goed om meer te gaan lopen. De kuitspieren hebben een pompfunctie die het vocht beter laat afvoeren. Zodra u zit, dient u het gezwollen hoog te houden, liefst boven het niveau van het hart.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.