Hoe ontstaan dikke voeten en enkels?

Veel factoren spelen een rol

Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat u extra vocht vasthoudt in uw voeten en enkels. Het ontstaat vaker bij warm weer. Door de warmte worden onze aderen wat wijder. Hierdoor kan het lichaam gemakkelijker zijn warmte kwijt, maar door deze vaatverwijding wordt het bloed ook minder goed teruggepompt naar het hart. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat het vocht uit de aderen in het omliggende weefsel van de onderbenen sijpelt. Dikke voeten en enkels ontstaan ook eerder bij weinig lichaamsbeweging, een te zoutrijk dieet of bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Vrouwen hebben vaker last van opgezwollen voeten en enkels dan mannen. Naarmate we ouder worden, worden onze bloedvaten zwakker waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels ook sterk toeneemt.

Soms is een aandoening de oorzaak van dikke voeten of enkels. Dit kan een lokale aandoening in het been of de voet zijn, of een systemisch probleem zoals bijvoorbeeld een hartafwijking. Als de oorzaak een systeemziekte is dan zijn meestal beide voeten of enkels gezwollen.

Medische oorzaken van dikke voeten en enkels

Er zijn meerdere mogelijke medische oorzaken van dikke voeten en enkels, zoals:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.