Infectieuze artritis

Gewrichtsontsteking door infectie

Zwelling van de voet of enkel kan een teken zijn van een infectie. Een dergelijke infectie ontstaat meestal in een groot gewricht (zoals schouder, knie of heup) maar soms ook in de enkel. De infectie wordt vaak veroorzaak door een bacterie, maar kan ook door een virus of schimmel ontstaan.

Meestal is de zwelling enkelzijdig. Er kan een zichtbare wond (ook elders in het lichaam), of een operatiewond zijn waar de infectie begint, maar dat hoeft niet. Een infectieuze artritis gaat vaak samen met een verhoogde lichaamstemperatuur of koorts en een ziektegevoel. Het aangedane gewricht doet veel pijn, en kan nauwelijks bewogen worden. Het gewricht en de omgeving ervan is rood, gezwollen en warm.

Met name mensen met suikerziekte ontwikkelen nog wel eens een bacteriële infectie van de voet of enkel. Indien u een wond hebt aan de (dikke) voet met een rode verkleuring, ga dan direct naar uw huisarts.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.