Systeemziekten aan hart, lever of nieren

Systemische oorzaak van dikke voeten en enkels

Als het hart het bloed niet meer zo krachtig kan rondpompen, kan er een verhoogde druk in de rechterboezem van het hart ontstaan en daardoor een verhoogde druk in de bloedvaten van de benen. Het weefselvocht kan dan niet meer goed worden afgevoerd, waardoor de enkels gezwollen raken.

Bij lever- en nierziekten kan een tekort ontstaan aan een belangrijk eiwit: albumine. Bij een laag albuminegehalte gaat vloeistof uit de vaten lekken naar de omliggende weefsels waardoor de enkels kunnen opzwellen.

Als u naast gezwollen voeten en enkels ook last heeft van vermoeidheid, gebrek aan eetlust en toename van gewicht dient u dit met uw huisarts te bespreken. Als u zich bovendien kortademig voelt of pijn op de borst hebt, dient u met spoed een arts raadplegen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.