Voorkom dat de zwelling chronisch wordt

Langdurig oedeem veroorzaakt blijvende veranderingen

Hoewel zwelling van enkel en voet vaak geen kwaad kan, is het wel belangrijk dat oedeem niet chronisch wordt. Als het vocht langdurig in de onderbenen blijft bestaan ‘went’ de (onder)huid aan de zwelling en kunnen de huid en het onderhuids bindweefsel blijvend veranderen.

In het begin zal de huid van kleur veranderen, daarna treedt een verharding van het onderhuids bindweefsel op, waardoor de opperhuid minder goed doorbloed kan worden. Deze huidveranderingen zijn vooral goed te zien vlak boven – en rondom de enkels. Op plekken waar de doorbloeding het slechtst is kunnen witte plekken in de huid ontstaan. Een ernstige complicatie die in deze situatie kan ontstaan is een open been (ulcus cruris).

In het geval van chronisch dikke voeten of enkels is daarom een behandeling noodzakelijk. De behandeling zal gericht zijn op de oorzaak van het oedeem.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.