Kromme stand van de teen

Wat zijn hamertenen en klauwtenen?

De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende afwijkingen. Om het verschil tussen beide aandoeningen te begrijpen is het nodig eerst iets te weten over de teenkootjes.

De teenkootjes

Een teen heeft net zoals een vinger drie kootjes. Behalve de grote teen, die heeft er twee. Tussen de kootjes zitten teengewrichtjes. We beginnen de teenkootjes te tellen vanaf de voet naar het teentopje. Dus het eerste teenkootje is het kootje bij de basis van de teen, en het derde kootje vinden we bij het topje van de teen.

Het verschil tussen een hamerteen en een klauwteen

Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen zijn beide teengewrichtjes gebogen, en is bovendien het gewrichtje tussen de voet en het eerste kootje (MTP-gewricht) gestrekt (of overstrekt). Een hamerteen of klauwteen kan in elke teen ontstaan, behalve in de grote teen.

Hamer- en klauwtenen

Hamerteen (boven) en klauwteen (onder)

Soepele en stugge hamertenen en klauwtenen

Er zijn twee soorten hamertenen en klauwtenen: soepele en stugge. Als de kromme stand van de teen nog maar kort bestaat, is deze nog soepel. U kunt dan met de hand de teen nog recht buigen. Als een teen lang in de kromme stand staat, wordt deze stug. Als je een stugge teen met de hand recht probeert te buigen, is dat vaak heel pijnlijk.

Schematische weergave

In een schematische weergave ziet een hamerteen er zo uit:

Hamer- en klauwtenen

Voorbeeld van een hamerteen waarbij het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje nog in de kom is en de gewrichts-glijvlakken zijn nog intact.

Meestal is er sprake van milde pijn en ongemak. De teen kan nog recht gezet worden (reversibel). Naarmate deze hamerteen stand langer bestaat en in deze gebogen positie blijft staan, met eeltvorming en likdoorns op de teen wordt de kromstand ook stijver (irreversibel).

In dit hoofdstuk

Oorzaken van kromme stand van de teen

Een hamerteen of klauwteen ontstaat doordat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Normaal gesproken is er een mooi evenwicht tussen de spieren die de tenen laten buigen en de spieren die de tenen laten strekken.

Lees meer

Klachten van kromme stand van de teen

Door de kromme stand van de teen, drukt de teen tegen de schoen op plekken waar dit niet hoort. Dat doet pijn en er ontstaat pijnlijk eelt.

Lees meer

Diagnose van kromme stand van de teen

Uw specialist herkent de hamer- en/of klauwtenen door het lichamelijk onderzoek van de voet.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van kromme stand van de teen

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor kromme tenen. Omdat de resultaten van een operatieve behandeling niet altijd erg voorspelbaar zijn, zal er meestal eerst getracht worden de klachten te verhelpen met een niet operatieve behandeling.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.