Kromme stand van de teen

Wat zijn hamertenen en klauwtenen?

De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende afwijkingen. Om het verschil tussen beide aandoeningen te begrijpen is het nodig eerst iets te weten over de teenkootjes.

De teenkootjes

Een teen heeft net zoals een vinger drie kootjes. Behalve de grote teen, die heeft er twee. Tussen de kootjes zitten teengewrichtjes. We beginnen de teenkootjes te tellen vanaf de voet naar het teentopje. Dus het eerste teenkootje is het kootje bij de basis van de teen, en het derde kootje vinden we bij het topje van de teen.

Het verschil tussen een hamerteen en een klauwteen

Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen zijn beide teengewrichtjes gebogen, en is bovendien het gewrichtje tussen de voet en het eerste kootje (MTP-gewricht) gestrekt (of overstrekt). Een hamerteen of klauwteen kan in elke teen ontstaan, behalve in de grote teen.

Hamer- en klauwtenen

Hamerteen (boven) en klauwteen (onder)

Soepele en stugge hamertenen en klauwtenen

Er zijn twee soorten hamertenen en klauwtenen: soepele en stugge. Als de kromme stand van de teen nog maar kort bestaat, is deze nog soepel. U kunt dan met de hand de teen nog recht buigen. Als een teen lang in de kromme stand staat, wordt deze stug. Als je een stugge teen met de hand recht probeert te buigen, is dat vaak heel pijnlijk.