Schoenaanpassing

Orthopedische voorziening aan confectieschoenen (OVAC)

Aan uw eigen schoen kan een aanpassing gedaan worden waardoor u weer beter loopt op uw schoen. Dit heet orthopedische voorziening aan confectieschoenen (OVAC).

Klauwtenen en hamertenen geven vaak de meeste pijn tijdens het lopen, wanneer de tenen mee moeten buigen met de beweging van de voet. Deze beweging heet afwikkelen. Er bestaat een voorziening aan schoenen die de voet helpt bij deze beweging: de zogenaamde afwikkelbalk.

Een afwikkelbalk wordt in de zool van uw eigen schoen gemaakt. Hierdoor wordt de zool stijver en krijgt een meer afgeronde vorm zodat de tenen tijdens het lopen minder buigen. Dit kan de pijn sterk verminderen. Vooral wanneer u ook nagelproblemen heeft, is dit vaak een uitkomst. Maar ook wanneer u tijdens het lopen pijn heeft onder de bal van uw voet.

Ook kan een schoentechnicus de schoen uitknobbelen op plekken waar de tenen tegen de schoen drukken.


Hierboven ziet u links schoenen in originele staat en rechts schoenen die aangepast zijn met een afwikkelbalk.

Lees meer over OVAC

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.