Hoe ontstaat een hamerteen of klauwteen?

Verstoord evenwicht van de voetspieren

Een hamerteen of klauwteen ontstaat doordat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Normaal gesproken is er een mooi evenwicht tussen de spieren die de tenen laten buigen en de spieren die de tenen laten strekken. Als dit evenwicht in de besturing van de teen verstoord wordt, kan een hamerteen of klauwteen ontstaan.

Waardoor raakt het evenwicht verstoord?

Er is niet één exacte oorzaak aan te wijzen waardoor het evenwicht in de teenspieren verstoord wordt. Meestal wordt het evenwicht verstoord doordat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt. Deze uitval kan ontstaan door (oudere) leeftijd, slagaderverkalking (arteriosclerose), suikerziekte, reuma, of door een ongeval (teen- of beenbreuk).

Hallux valgus

Een veel voorkomende oorzaak van een hamerteen van de tweede teen is een hallux valgus, dat is een scheve grote teen. De grote teen duwt dan de tweede teen opzij en omhoog waardoor een hamerteen ontstaat. Het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en de tweede teen kan zelfs uit de kom worden geduwd, zoals u op de volgende foto kunt zien.

Indien u een pijnlijke hamerteen heeft in combinatie met een hallux valgus, dan is het bij een eventuele operatie heel verstandig om beide problemen aan te pakken. Als alleen de hamerteen geopereerd wordt en de hallux valgus blijft bestaan, zal het resultaat van de operatie vaak teleurstellend zijn.

De tweede teen is op de röntgenfoto uit 2022 langzaam uit de kom geduwd, en daardoor ook sterk van stand veranderd. De tweede teen ‘rijdt’ nu over de grote teen heen.

Voorbeeld een hamerteen van de tweede teen door een hallux valgus (linkervoet)

Te kleine schoenen

Ook kunnen te nauwe of te kleine schoenen een oorzaak zijn van een klauwteen of hamerteen.

Te strakke buigpees

Soms is de oorzaak van klauwtenen een verstoorde balans doordat de buigpees van de grote teen te strak staat.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.