Meest voorkomende complicaties

Geen operatie zonder complicaties

Complicaties kunnen helaas bij iedere operatie voorkomen, hoezeer de specialist dit ook probeert te vermijden. Hieronder volgt een lijstje van de meest voorkomende complicaties, zoals die in de literatuur worden beschreven.

  • Vertraagde wondgenezing en wondinfectie. Het pinnetje dat door de huid steekt, kan ervoor zorgen dat er bacteriën bij het bot komen. Indien u vermoedt dat u een infectie aan de teen hebt, moet u direct contact op nemen met de poli orthopedie;*
  • Pijnlijk litteken, doof gevoel of prikkeling van de teen;
  • Trombose. Bij trombose ontstaat er een bloedpropje in het bloed. Deze kan in een kleiner bloedvat vast komen te zitten en het bloedvat afsluiten. Het bloed kan niet meer goed stromen en het lichaamsdeel (bijvoorbeeld het been) wordt dik en pijnlijk.
    Trombose kan ernstige gevolgen hebben wanneer het bloedpropje in de longen, het hart of de hersenen vast komt te zitten. Een deel van deze organen krijgt dan geen zuurstof en kan ernstig beschadigen;*
  • Vertraagde botgenezing of de botten groeien niet goed aan elkaar (non-union);*
  • Onvoldoende correctie van de teenstand, of een terugkerende hamer- of klauwteen.
  • Het voorste gewrichtje kan krom gaan staan (de ontwikkeling van een Mallet teen). De kans op deze complicatie ongeveer 10%.

* Betekent dat deze kans veel vaker voorkomt bij rokers.

De teen met de paarse nagellak is een voorbeeld van een Mallet teen na het stijf zetten van het tweede gewrichten van die teen. De teen is in het geopereerde gewricht te recht komen te staan. De andere twee tenen zijn ook geopereerd (de littekens daarvan zijn goed zichtbaar), echter deze tenen zijn met een lichte kromstand vastgegroeid waardoor zich daar geen Mallet teen heeft ontwikkeld.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.