Meest voorkomende complicaties

Geen operatie zonder complicaties

Complicaties kunnen helaas bij iedere operatie voorkomen, hoezeer de specialist dit ook probeert te vermijden. Hieronder volgt een lijstje van de meest voorkomende complicaties, zoals die in de literatuur worden beschreven.

  • Vertraagde wondgenezing en wondinfectie. Het pinnetje dat door de huid steekt, kan ervoor zorgen dat er bacteriën bij het bot komen. Indien u vermoedt dat u een infectie aan de teen hebt, moet u direct contact op nemen met de poli orthopedie;*
  • Pijnlijk litteken, doof gevoel of prikkeling van de teen;
  • Trombose. Bij trombose ontstaat er een bloedpropje in het bloed. Deze kan in een kleiner bloedvat vast komen te zitten en het bloedvat afsluiten. Het bloed kan niet meer goed stromen en het lichaamsdeel (bijvoorbeeld het been) wordt dik en pijnlijk.
    Trombose kan ernstige gevolgen hebben wanneer het bloedpropje in de longen, het hart of de hersenen vast komt te zitten. Een deel van deze organen krijgt dan geen zuurstof en kan ernstig beschadigen;*
  • Vertraagde botgenezing of de botten groeien niet goed aan elkaar (non-union);*
  • Onvoldoende correctie van de teenstand, of een terugkerende hamer- of klauwteen.
  • Het voorste gewrichtje kan krom gaan staan (de ontwikkeling van een Mallet teen). De kans op deze complicatie ongeveer 10%.

* Betekent dat deze kans veel vaker voorkomt bij rokers.

De teen met de paarse nagellak is een voorbeeld van een Mallet teen na het stijf zetten van het tweede gewrichten van die teen. De teen is in het geopereerde gewricht te recht komen te staan. De andere twee tenen zijn ook geopereerd (de littekens daarvan zijn goed zichtbaar), echter deze tenen zijn met een lichte kromstand vastgegroeid waardoor zich daar geen Mallet teen heeft ontwikkeld.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Hanneke

    Operatie zonder pijn, topbehandeling en geweldige service. Ik kijk uit naar revalideren – en hopelijk straks weer rennen!

  • Ervaring van Hans

    Na een complexe ingreep en intensief herstel kan ik weer normaal lopen. Mijn enkel voelt als herboren.

  • Ervaring van Sonja

    Na jaren pijn werd eindelijk de oorzaak gevonden: een zenuwgezwel. Dankzij goede echo’s kon ik snel verder geholpen worden.

  • Ervaring van Joke Wesseling

    Zeer geslaagde operatie, nauwelijks pijn gehad. Heldere begeleiding en goede service. Ik liep direct weer op gewone schoenen.

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Heidi Roele

    Zeer professioneel en vriendelijk team. Alles verliep soepel en met humor. Een 10/10 ervaring die ik iedereen gun.

  • Ervaring van Andrea Houwing

    Na een eerdere mislukte operatie nu wél succes: weinig pijn, goed herstel en ik wandel alweer met de hond. Erg blij met het resultaat!

  • Ervaring van Marianne Heijnen-Tielemans

    Na twee operaties loop ik weer hard en heb ik zonder moeite de 40 km van de 4Daagse gelopen – pijnvrij en vol trots!

  • Ervaring van Betty

    Zeer tevreden over de operatie en de zorg. Vriendelijk en kundig personeel, ik ben goed geholpen!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen