Welke klachten geeft een hamerteen of klauwteen?

Pijnklachten

Door de kromme stand van de teen, drukt de teen tegen de schoen op plekken waar dit niet hoort. Dat doet pijn en er ontstaat pijnlijk eelt. Het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje wordt omhoog geduwd, tegen de schoen. Op dat gewricht kan een pijnlijke likdoorn ontstaan die kan gaan ontsteken door de wrijving.

Bij een stugge klauwteen wijst het puntje van de teen naar beneden. Het puntje wrijft hierdoor tegen de zool en er komt pijnlijk eelt op. Een stugge hamerteen of klauwteen past vaak niet meer goed in een normale schoen. Aan de bovenkant van de schoen is te weinig ruimte voor de kromme teen en de voet wordt naar beneden gedrukt. Daardoor ontstaat ook aan de onderkant van de voet pijnlijk eelt.

Druk onder de voorvoet en op het gewricht tussen het eerste en tweede kootje door een stugge hamerteen of klauwteen

Het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje (MTP-gewricht) kan heel pijnlijk worden, en zelfs uit de kom gaan. Hierdoor komt er nog meer druk onder het kopje van het middenvoetsbeentje, aan de onderkant van de voet. Een hamerteen of klauwteen kan dus pijn veroorzaken zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de voet.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.