Vastzetten

Vastzetten gewrichten van de teen

Deze operatie kan niet met minimaal invasieve (percutane chirurgie) worden gedaan, hierbij is dus wel een snee in de teen nodig.

Bij deze operatie worden het eerste en tweede kootje aan elkaar vastgezet. Van het uiteinde van het eerste kootje, en het begin van het tweede kootje wordt iets weggehaald, en vervolgens worden de twee kootjes recht tegen elkaar vastgezet met een pinnetje. Hierdoor komt de teen weer recht te staan.

Dit gebeurt via een kleine snee op de bovenkant van de teen, op de plek waar de bult zit. Er wordt er een klein metalen pinnetje ingebracht, dat een klein stukje uit de teen blijft steken. Het gewrichtje zal na de operatie vastgroeien, en kan dus nooit meer gebogen worden of krom groeien. Het pinnetje wordt later weer verwijderd.


Hamerteencorrectie met pinnetje

In plaats van een pinnetje dat uit de teen steekt en na een paar weken weer verwijderd moet worden, kan ook een inwendige pin worden geplaatst. Deze blijft voor altijd zitten. Hierboven zit u een voorbeeld van zulke pinnetjes.

Soms is het nodig om de strekpees en het kapsel aan de bovenkant van het MTP-gewricht, dat is het gewricht tussen de voet en het eerste kootje, te verlengen. Daardoor wordt de teen niet meer krom getrokken.

Deze operatie duurt ongeveer 10 minuten per teen en kan meestal onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Wanneer meerdere tenen moeten worden geopereerd kan ook gekozen worden voor een algehele verdoving of een ruggenprik.